Poznaj BIOpreparaty - niezastąpione wsparcie rolników

Czym są biopreparaty?

Rolnicze biopreparaty mikrobiologiczne to preparaty wytwarzane na bazie namnażanych i utrwalanych mikroorganizmów. Wśród nich znaleźć można:

  • preparaty dla zwierząt zawierające probiotyk, podnoszące odporność, witalność oraz produkcyjność zwierząt;
  • stymulatory wzrostu – do zwiększenia plonowania roślin, krioprotektory – o działaniu osłonowym w trakcie przymrozków;
  • rewitalizatory – odpowiedzialne za budowanie struktur glebowych i uzupełnianie mikrośrodowiska w pożyteczne mikroorganizmy;
  • utylizatory nieczystości;
  • preparaty do oczyszczania środowiska wodnego.
Badanie gleby - pobieranie próbek glebowych

Korzyści ze stosowania biopreparatów w rolnictwie:

Kukurydza rosnąca w glebie, przekrój przez całą roślinę

OstriniaStop dla upraw kukurydzy

Charakterystyka produktu

Preparat OstriniaStop zawiera wyselekcjonowane bakterie i wyciągi roślinne, które odpowiadają za zmianę warunków środowiska zewnętrznego kukurydzy (na liściach, łodygach i kolbach), stwarzając niekorzystne warunki do żerowania i zasiedlania roślin przez omacnicę prosowiankę. Wytwarzane przez bakterie metabolity indukują w roślinie naturalne systemy obronne przed uszkodzeniami spowodowanymi przez insekty.

Omacnica prosowianka to jeden z najgroźniejszych szkodników plantacji kukurydzy. Zagraża zarówno odmianom kukurydzy kiszonkowej, jak i uprawianej na ziarno. Żerowanie gąsienic powoduje choćby uszkodzenia roślin, które są zaczątkiem chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybowych kukurydzy. Stąd ograniczenie występowania omacnicy jest priorytetem w osiągnięciu wydajnej uprawy kukurydzy.

Efekty stosowania OstriniaStop:

  • zwiększenie odporności na ataki insektów, w szczególności omacnicy prosowianki
  • poprawa zdrowotności upraw kukurydzy
  • ograniczenie strat w zbiorach wywołanych żerowaniem omacnicy prosowianki
  • wzrost plonu zielonej masy (kukurydza na paszę) oraz plonu ziarna (kukurydza na ziarno)
  • poprawa jakości plonu
  • redukcja występowania mykotoksyn w ziarnie
  • zwiększenie jakości przetwórczej plonów

Preparat można mieszać z nawozami dolistnymi i innymi agrochemikaliami za wyjątkiem fungicydów.

Bacto-Silage dla kiszonek

Charakterystyka produktu

Bacto-Silage to kompozyt bakteryjny zawierający 6×1010 jtk/g bakterii fermentacji mlekowej (Lactobacillus plantarum ATCC8014, Lactobacillus salivarius ATCC 11741, Lactobacillus buchnerii CCM 1819, Lactobacillus brevis DSM 21982 i Enterococcus faecium NCIMB 11181) oraz nośnik w postaci sacharozy i laktozy.

Na 1 gram zakiszanego surowca przypada 600.000 jednostek tworzących kolonie bakterii. Tak wysoka koncentracja mikroorganizmów i ich duża różnorodność gwarantuje skuteczne szczepienie i konserwację paszy.

Efekty stosowania Bacto-Silage:

  • poprawa smaku kiszonki, co powoduje zwiększenie pobierania paszy przez krowę (wzrost wydajności mlecznej)
  • osiągnięcie wysokiej, powtarzalnej jakości produktu finalnego
  • wzbogacenie kiszonki o bakteriocyny/antybiotyki uniemożliwiające rozwój niepożądanej mikroflory
  • szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca dzięki wytworzeniu w procesie fermentacji kwasów mlekowego, octowego i propionowego oraz etanolu i wielu innych bakteryjnych metabolitów
  • zahamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce, co skutkuje stabilnością kiszonki