Poznaj BIOpreparaty - niezastąpione wsparcie rolników
Czym są biopreparaty?
Rolnicze biopreparaty mikrobiologiczne to preparaty wytwarzane na bazie namnażanych i utrwalanych mikroorganizmów. Wśród nich znaleźć można:
- preparaty dla zwierząt zawierające probiotyk, podnoszące odporność, witalność oraz produkcyjność zwierząt;
- stymulatory wzrostu – do zwiększenia plonowania roślin, krioprotektory – o działaniu osłonowym w trakcie przymrozków;
- rewitalizatory – odpowiedzialne za budowanie struktur glebowych i uzupełnianie mikrośrodowiska w pożyteczne mikroorganizmy;
- utylizatory nieczystości;
- preparaty do oczyszczania środowiska wodnego.
Korzyści ze stosowania biopreparatów w rolnictwie:
- zwiększenie wchłaniania substancji pokarmowych przez rośliny
- zwiększenie intensywności wzrostu i rozwoju roślin
- polepszenie produktywności, czyli zwiększenie plonu z hektara uprawy
- zwiększenie odporności na różnego rodzaju patogeny, czynniki środowiskowe czy stres
- zwiększanie porowatości gleby
- utrzymanie lub zwiększenie ilości węgla organicznego w glebie
OstriniaStop dla upraw kukurydzy
Charakterystyka produktu
Preparat OstriniaStop zawiera wyselekcjonowane bakterie i wyciągi roślinne, które odpowiadają za zmianę warunków środowiska zewnętrznego kukurydzy (na liściach, łodygach i kolbach), stwarzając niekorzystne warunki do żerowania i zasiedlania roślin przez omacnicę prosowiankę. Wytwarzane przez bakterie metabolity indukują w roślinie naturalne systemy obronne przed uszkodzeniami spowodowanymi przez insekty.
Omacnica prosowianka to jeden z najgroźniejszych szkodników plantacji kukurydzy. Zagraża zarówno odmianom kukurydzy kiszonkowej, jak i uprawianej na ziarno. Żerowanie gąsienic powoduje choćby uszkodzenia roślin, które są zaczątkiem chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybowych kukurydzy. Stąd ograniczenie występowania omacnicy jest priorytetem w osiągnięciu wydajnej uprawy kukurydzy.
Efekty stosowania OstriniaStop:
- zwiększenie odporności na ataki insektów, w szczególności omacnicy prosowianki
- poprawa zdrowotności upraw kukurydzy
- ograniczenie strat w zbiorach wywołanych żerowaniem omacnicy prosowianki
- wzrost plonu zielonej masy (kukurydza na paszę) oraz plonu ziarna (kukurydza na ziarno)
- poprawa jakości plonu
- redukcja występowania mykotoksyn w ziarnie
- zwiększenie jakości przetwórczej plonów
Preparat można mieszać z nawozami dolistnymi i innymi agrochemikaliami za wyjątkiem fungicydów.
Bacto-Silage dla kiszonek
Charakterystyka produktu
Bacto-Silage to kompozyt bakteryjny zawierający 6×1010 jtk/g bakterii fermentacji mlekowej (Lactobacillus plantarum ATCC8014, Lactobacillus salivarius ATCC 11741, Lactobacillus buchnerii CCM 1819, Lactobacillus brevis DSM 21982 i Enterococcus faecium NCIMB 11181) oraz nośnik w postaci sacharozy i laktozy.
Na 1 gram zakiszanego surowca przypada 600.000 jednostek tworzących kolonie bakterii. Tak wysoka koncentracja mikroorganizmów i ich duża różnorodność gwarantuje skuteczne szczepienie i konserwację paszy.
Efekty stosowania Bacto-Silage:
- poprawa smaku kiszonki, co powoduje zwiększenie pobierania paszy przez krowę (wzrost wydajności mlecznej)
- osiągnięcie wysokiej, powtarzalnej jakości produktu finalnego
- wzbogacenie kiszonki o bakteriocyny/antybiotyki uniemożliwiające rozwój niepożądanej mikroflory
- szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca dzięki wytworzeniu w procesie fermentacji kwasów mlekowego, octowego i propionowego oraz etanolu i wielu innych bakteryjnych metabolitów
- zahamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce, co skutkuje stabilnością kiszonki